ANAMUR BELEDİYESİ’NDEN ‘KIRSAL MAHALLE’ AÇIKLAMASI: ‘UYGULAMA YASAL ZORUNLULUKTUR’

Belediye tarafından yapılan açıklamada, 2012 yılında çıkarılan ve 2014 Mahalli İdareler Seçimleri ile birlikte yürürlüğe giren 6360 sayılı kanunla birlikte büyükşehir belediyesi sınırları içerisindeki tüm köylerin mahalle statüsüne dönüştürüldüğü hatırlatıldı. Bu düzenlemenin 2014–2019 yılları arasında ertelendiği, daha sonra her yıl birer yıl uzatılarak 2026 yılına kadar gelindiği ifade edildi.

Açıklamada, bugün bazı mahallelerin kırsal mahalle kapsamı dışına çıkarılmasının temel nedeninin söz konusu yasanın uygulanması olduğu belirtilerek, Anamur’da 15 mahallenin tamamının, 3 mahallenin ise bir kısmının kırsal mahalle statüsünde kaldığı; buna karşılık 38 mahallenin tamamen bu statüden çıkarıldığı bildirildi.

“Kırsal Mahallede Kalanlar Merkeze Uzak”

Kırsal mahalle statüsünde kalan yerleşimlerin büyük bölümünün ilçe merkezine 40–50 kilometre uzaklıkta olduğu, tarımsal üretimin sınırlı, hayvancılığın ise temel geçim kaynağı olduğu kaydedildi. Buna karşılık kırsal mahalle statüsünden çıkarılan mahallelerin şehir merkezine yakın, belediye hizmetlerinden yoğun şekilde faydalanan, şehirleşme ve konut yapımının başladığı ve uzun vadede kentle bütünleşmesi öngörülen alanlar olduğu ifade edildi.

Belediye açıklamasında, söz konusu uygulamanın vatandaşlara ek vergi yükü getirmek amacı taşımadığı vurgulanarak, asıl hedefin planlı yapılaşmayı sağlamak, imar uygulamalarını hayata geçirmek ve başta turizm olmak üzere yatırımların önünü açmak olduğu belirtildi.

Denize Sıfır Mahallelere Vurgu

Bozdoğan ve Demirören gibi denize sıfır konumda bulunan mahallelerin yatırım değeri, turizm potansiyeli ve gelişim kapasitesi açısından kırsal mahalle statüsünde kalmasının gerçekçi olmadığı ifade edildi. Açıklamada, bu tür mahallelerin kırsal statüde tutulmasının hem kent gelişimine hem de gerçekten kırsal nitelik taşıyan mahallelere haksızlık olduğu savunuldu.

Mecliste Oy Birliğiyle Kabul Edildi

12 Ocak 2026 tarihli meclis toplantısında, Anamur’a bağlı mahallelerin kırsal mahalle olup olmadığının belirlenmesi konusunun komisyona havale edildiği hatırlatılan açıklamada, komisyondaki itirazlara rağmen mecliste AK Parti ve MHP’li üyelerin de oylarıyla kararın “oy birliğiyle” kabul edildiği bildirildi.

“İtirazın Adresi Belediye Değil”

Açıklamanın sonunda, itirazların Anamur Belediyesi’ne değil, 2012 yılında 6360 sayılı kanunu çıkararak köy statüsünü ortadan kaldıran merkezi yönetime yöneltilmesi gerektiği ifade edildi. Belediye Başkanlığı’nın yasa koyucu olmadığı, TBMM’de çıkarılan yasayı uygulamakla yükümlü olduğu vurgulandı.

Anamur Belediyesi, açıklamasını “vatandaşların huzuru, refahı ve konforu” için çalışmaya devam edileceği ve “Marka Kent Anamur” hedefi doğrultusunda plan ve projelerin hayata geçirileceği mesajıyla tamamladı.