ÇAMKESE BÖCEĞİNE KARŞI BİYOLOJİK MÜCADELEYE BAŞLANDI

Mücadelede Özellikle çevre dostu, çevreye zarar vermeyen ekolojik dengeyi bozmayan, biyolojik mücadele tercih edilmektedir. 2011 yılından itibaren Mersin Orman Bölge Müdürlüğünce, kimyasal mücadele yapılmamaktadır.

“Zararlı bir böcek olan çamkese böcekleri çam ağaçlarının ibrelerini yiyerek zarar vermekte, artım kayıplarına neden olmaktadır. Ancak hiçbir zaman kurutmamaktadır. Bu kapsamda, Çamkese Böceğine karşı iki farklı biyolojik mücadele yöntemi uygulanmaktadır. İlki orman işletme müdürlüklerimizde Çamkese Böceği paraziti phryx caudata’yı tekrar ormanlara kavuşturmak için yapılan tel kafes yöntemi olup bir diğeri ise yırtıcı böcek Calasoma Sycophanta larvası salımıdır. Araziden toplanan yaklaşık 2700 adet Çamkese Böceği yırtıcısı Calosoma Sycophanta ergini Davultepe üretim laboratuvarına getirilerek Mart ayı başı itibariyle üretime başlamıştır.

Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürlüğünün kontrolünde Mersin Orman İşletme Müdürlüğü Davultepe İşletme Şefliğince 27000 adet olarak planlanan Calosoma ergin larvaları Çamkese Böceği zararı görülen bölge ormanlık alanlarına salınımı Nisan ayı itibariyle başlanmıştır. Yine bu yıl 9 Orman İşletme Müdürlüğü görev alanında bulunan ormanlarda zarar yapan Çamkese Böceğine karşı salınım yapılmasına başlanmıştır.

Bugüne kadar Anamur, Bozyazı, Erdemli, Gülnar, Mut ve Silifke orman işletme müdürlüklerinde 1000 hektarlık alana 24000 böcek salınmış, İlerleyen süreçte Çamlıyayla, Mersin ve Tarsus Orman işletme Müdürlüklerinde de salımlar gerçekleştirilerek sene sonuna kadar 1600 hektarlık alana salınacaktır.