TOROSLAR’IN PARKLARINDA ‘SIFIR ATIK’ MODELİ

Toroslar Belediyesince ağaç budama ve çim biçme işlemleri sırasında ortaya çıkan atıklar, belediye bünyesindeki Kompost Gübre Yapım Ünitesi’nde organik gübre haline getirilerek, fidan dikim çalışmalarında kullanılıyor. Park ve yeşil alanlar bir yandan periyodik olarak bakım ve onarımdan geçerken, Kompost Gübre Yapım Ünitesi ile işlemden geçirilen organik atıklar, çevreye uyumlu kompost gübre haline getiriliyor. Böylece, toprağın organik maddelerce iyileştirilmesinin ve daha verimli hale getirilmesinin yanı sıra doğaya ve ülke ekonomisine de katkı sağlanıyor.

“KENTSEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE KATKI SAĞLIYORUZ”

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz,  ilçe genelinde “Sıfık Atık” Yönetim Sistemini bir ekip ruhuyla uyguladıklarını belirterek; “Sürdürülebilir çevreye katkı sağlamak ve kaynaklarımızı verimli kullanmak amacıyla üzerimize düşeni yapıyoruz” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Sıfır Atık Yönetmeliğinde yer alan kriterleri yerine getirerek Mersin’de 4’üncü Sıfır Atık Belgesini aldıklarını da hatırlatan Başkan Yılmaz; “Sıfır Atık, geri dönüşümün yanı sıra sağlıklı bir gelecek adına atılmış önemli bir adım. Bu kapsamda; ilçemiz genelinde oluşan park ve bahçe atıkları ile semt pazar yerlerinde oluşan atıkları diğer atıklardan ayrı toplayarak Kompost Gübre Yapım Ünitemizde öğütüyoruz. Organik gübre elde ederek sürdürülebilir tarıma katkı sağlıyoruz” diye konuştu.

“TARIMSAL ATIKTAN YAPILAN GÜBRE VERİMİ ARTIRDI”

Ağaç budama ve çim biçme işlemleri sırasında ortaya çıkan atıklar ile semt pazar yerlerinde oluşan sebze ve meyve atıklarından geri dönüştürülerek üretilen kompost gübrelerin, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde yapılan analiz sonucunda; yüksek miktar organik içeriğinin yanında, azot, fosfor, potasyum, demir, çinko ve bakır gibi besin elementleri içerdiği tespit edildi. Bu organik gübreler fidan dikim çalışmalarında kullanılmasının yanı sıra kadın üreticilere ve ilgili kişilere de dağıtılarak destek veriliyor.