MİLLETVEKİLİ ALİ BOZAN: ‘SİNCAN’DA KURUL SUÇ İŞLİYOR, 12 SİYASİ KADIN TUTSAK YILLARDIR TAHLİYE EDİLMİYOR’

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde idare ve gözlem kurulu kararlarıyla infazını tamamlamış siyasi tutsaklar, “iyi halli olmadıkları” gerekçesiyle tahliye edilmiyor. 2021 yılından bu yana 12 kadın tutsak infazını tamamlanmış olmasına rağmen hiçbir hukuki gerekçe olmaksızın cezaevinde tutuluyor. Bu kadın tutsaklardan bazılarının infazının 6 kez, bazılarının da 5 kez ertelendiği öğrenildi.

 

MİLLETVEKİLİ BOZAN: 12 KADIN TUTSAK HUKUKSUZ BİR ŞEKİLDE CEZAEVİNDE TUTULUYOR


 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mersin Milletvekili Av. Ali Bozan, Sincan’da yaşanan hukuksuzluğa ilişkin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a soru önergesi yöneltti.

DEM Parti Mersin Milletvekili Av. Ali Bozan, önergenin açıklama kısmında, ‘Ceza İnfaz Kurumları bünyesinde 2021 yılında yürürlüğe giren İdare ve Gözlem Kurulu Yönetmeliği, “iyi hal değerlendirmesi’ üzerinden mahpusların şartlı tahliye hakkına erişimini düzenlemektedir. Ancak bu düzenleme, özellikle politik mahpuslar açısından ciddi hak ihlallerine ve uygulamada keyfiliğe yol açmaktadır. En çarpıcı örneklerden biri ise Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde yaşanmaktadır. Bu cezaevinde, 2021 yılından bu yana şartlı tahliye tarihi gelen hiçbir politik kadın mahpus bu haktan yararlandırılmamıştır. Cezaevinde şartlı tahliye tarihi gelen hiçbir politik kadının bu haktan yararlandırılmamış olması, uygulamanın istisna değil kural haline geldiğini açıkça göstermektedir.

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde bugüne kadar en az 24 kadın politik mahpusun infazı yakılmış, şu an itibariyle de 12 kadın tutuklu hiçbir hukuki gerekçe olmaksızın cezaevinde tutulmaktadır. Bu kişilerin isimleri ve tahliyelerinin kaç kez engellendiği şu şekildedir:


 

1. Nedime Yaklav – Tahliyesi 6. kez engellendi  

2. Sermin Demirdağ – Tahliyesi 6. kez engellendi  

3. Nuriye Adet – Tahliyesi 5. kez engellendi  

4. Gülşan Adet – Tahliyesi 5. kez engellendi  

5. Hicran Binici – Tahliyesi 4. kez engellendi  

6. Zeliha Ustabaşı – Tahliyesi 3. kez engellendi  

7. Elif Çetinbaş – Tahliyesi 2. kez engellendi  

8. Melike Göksu – Tahliyesi 2. kez engellendi  

9. Esra Soyaktaş – Tahliyesi 2. kez engellendi  

10. Fatma Aslan – Tahliyesi 1 kez engellendi

11. Süheyla Taş – Tahliyesi 1 kez engellendi  

12. Emine Abiş – Tahliyesi 1 kez engellendi  

 

Bu tablo, yalnızca infaz hukukunda değil, temel insan hakları bağlamında da ciddi bir çöküşü ifade etmektedir. İdare ve Gözlem Kurulları’nın görevi, güvenlik ve düzenle ilgili idari işlemleri yürütmekken, bu kurulların ‘iyi hal’ adı altında siyasi saiklerle hareket etmesi, kamu gücünün kötüye kullanılmasıdır ve TCK 257. madde kapsamında görevi kötüye kullanma suçunu da gündeme getirmektedir” ifadelerine yer verdi.

 

BOZAN, BAKAN TUNÇ’A SORDU: HANGİ GEREKÇELERLE “İYİ HALLİ” DEĞİLLER


 

 Milletvekili Bozan, Bakan Tunç’a şu soruları sordu:


 

“1- Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde 2021 yılından bu yana şartlı tahliye hakkından yararlandırılmayan tutuklu/hükümlü sayısı nedir?

2- İdare ve Gözlem Kurulları, mahpusların hangi somut gerekçelerle “iyi halli” olmadıklarına karar vermektedir?

3- Tahliyesi 6. kez engellenen mahpuslar hakkında defalarca ‘iyi hal yoktur’ değerlendirmesi yapılması, cezanın infazı dışında yeni bir ceza hükmü anlamına gelmiyor mu?

4- Ceza İnfaz Kanunu’nda “iyi hal” kavramının tanımı nedir? Bu kavramın objektif kriterlere göre uygulanmadığı yönündeki eleştirileri nasıl değerlendiriyorsunuz?

5- Tahliyesi engellenen mahpuslara verilen gerekçelerde siyasi görüş, kimlik ya da aidiyetlerine dair değerlendirme yapılmış mıdır?

6- Cezaevi yönetimi ve gözlem kurulu üyelerinin verdikleri bu kararlar nedeniyle herhangi bir idari ya da yargısal soruşturmaya tabi tutuldukları bir örnek var mıdır?”