AHKİB, EKİMDE YÜZDE 104'LÜK REKOR ARTIŞLA 65 MİLYON DOLARA ULAŞTI
AHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, Türkiye geneli sektörel daralmaya rağmen Akdenizli firmaların uluslararası arenada güçlü bir toparlanma ve pazar çeşitlendirmesi sergilediğini belirtti. Türkiye hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,8’lik azalışla 1,51 milyar dolar ihracat değerine ulaştığını ifade eden Başkan Tekin, genel tabloda daralma görünmesine rağmen Akdenizli firmaların pozitif fark yarattığını vurguladı. Başkan Gürkan Tekin, “Bölge firmalarımızın başarı hikâyesi, pazar odaklı üretim, hızlı sipariş çevrimleri ve esnek tedarik zinciri yönetimi ile mümkün oluyor. Ancak bu kazanımı kalıcı kılmak için lojistik altyapı, uygun finansman ve markalı ürün geliştirme desteklerinin artırılması gerekiyor.” dedi.
“Avrupa’nın hızlı moda zincirlerinin ve Orta Doğu’nun butik tedarikçisinin güvenilir partneri haline geliyoruz”
AHKİB üyelerinin pazar çeşitliliğini önümüzdeki dönemde dijital satış kanalları, yeşil üretim sertifikaları ve markalı iş birlikleriyle genişletme çabasında olduğunu kaydeden Başkan Gürkan Tekin, “Akdeniz’den çıkan markalar, Avrupa’nın hızlı moda zincirlerinin ve Orta Doğu’nun butik tedarikçisinin güvenilir partneri haline geliyor. Irak, Hollanda ve Kazakistan pazarlarında elde ettiğimiz dikkat çekici büyüme coğrafi yakınlığın ötesinde kültürel uyum ve kalite standardının kazandırdığı bir avantajdır.” diye konuştu.
Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat sürecinin sektörü yeniden şekillendirdiğine işaret eden Başkan Gürkan Tekin, “Sürdürülebilirlik, artık bir tercih değil, ticarete giriş biletidir. AHKİB olarak karbon ayak izini azaltan, döngüsel üretim modeline geçen firmalarımızı destekliyoruz. Bu dönüşüm, ihracat rakamları ile birlikte Türkiye’nin moda endüstrisindeki prestijini de yukarılara taşıyacaktır. Önümüzdeki 5 yılda, tasarım odaklı üretim, yeşil dönüşüm ve akıllı tedarik ağlarıyla Türk hazır giyimini küresel ligde daha üst bir konuma taşımayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bayan dış giyim ve bay dış giyim bölge ihracatını sırtladı
Ürün ve pazar dağılımına bakıldığında AHKİB’in ekim ayı ihracatında bayan dış giyimin yüzde 42, bay dış giyimin yüzde 24 pay ile öne çıktığını belirten Gürkan Tekin, şu değerlendirmeyi yaptı: “Yılın 10’uncu ayında 6 bin 316 ton ürünü uluslararası pazarlarda değere dönüştürdük. Ekim ayında yüzde 85 artış ve 27,6 milyon dolar değer ile bayan dış giyim ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 117 artış ve 15,6 milyon dolar değer ile bay dış giyim ikinci sıradan, yüzde 348 artış ve 4,4 milyon dolar değer ile giyim aksesuarları (kravat, şal, mendil, çorap vb.) üçüncü sıradan takip etti. Söz konusu dönemde ihracat hacminde anlamlı artışlar sağladığımız ürün gruplarını incelediğimizde diğer spor ve yüzle kıyafetleri, yünlü ev tekstili, suni-sentetik yatak kıyafetleri, bebe giyim eşyası ve yünlü yatak kıyafetleri öne çıktı.”
“4 haneli artışlarda coğrafi yakınlık kadar kalite standardı, hızlı teslimat ve güvenilir iş modellerinin etkisi yüksek”
Pazar çeşitlendirmesinde dikkat çekici gelişmeler yaşandığını kaydeden Başkan Gürkan Tekin, ekim ayında Türkiye geneli sektör ihracatında Almanya, İspanya ve Hollanda pazarları başta gelirken AHKİB’in ihracatında Irak, Hollanda ve Kazakistan pazarlarının ön plana çıktığını vurguladı. AHKİB’in ekim ayında yakaladığı 4 haneli artışlarda coğrafi yakınlık kadar kalite standardı, hızlı teslimat ve güvenilir iş modellerinin etkisinin yüksek olduğuna işaret eden Başkan Gürkan Tekin, şunları söyledi: “Yılın 10’uncu ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler listesinde yüzde 29 pay ile birinci sırada bulunan Irak’a yüzde 2 bin 28 artışla 18,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Yüzde 15 pay ile ikinci sıradaki Hollanda pazarında yüzde 19 düşüşle 10 milyon dolar, yüzde 11 pay ile üçüncü sıradaki Kazakistan’da yüzde 952 artışla 7 milyon dolar ihracat değerine ulaştık. Ekim ayında ihracat hacminde dikkat çekici artışlar yakaladığımız ülkeleri incelediğimizde Irak ve Kazakistan’ın ardından Lübnan, Kosova, Polonya, Suudi Arabistan ve Almanya’nın geldiğini görüyoruz.”