İYİ PARTİLİ KOCAMAZ’DAN MECLİS’TE ‘SU KRİZİ’ UYARISI: ‘BARAJLAR KURUDU, İKTİDARIN SU POLİTİKASI İFLAS ETTİ’

Kocamaz, İzmir, Bursa ve Uşak’taki bazı barajların tamamen kuruduğunu, Ankara ve İstanbul’da da su seviyelerinin kritik düzeylere indiğini ifade ederek “Ülkemiz yıllar sonra yeniden su kesintileriyle karşı karşıya kalmıştır” dedi.

“Tarımsal üretim darbe aldı, ürün kayıpları yüzde 100’e kadar çıktı”

Türkiye’de suyun yüzde 77’sinin tarımsal sulamada kullanıldığına dikkat çeken Kocamaz, yaşanan su krizinin yalnızca şehirlerdeki vatandaşları değil, üretim yapan çiftçileri de ağır şekilde etkilediğini söyledi. Kuraklığın özellikle Konya, Mersin ve Çukurova bölgesinde ciddi zararlara yol açtığını belirten Kocamaz, ziraat odalarının verilerine göre bazı ürünlerde kayıpların yüzde 5’ten başlayıp yüzde 100’e kadar çıktığını aktardı.

Kocamaz, “Çiftçilerimiz zirai don ve doludan sonra bu yıl bir de kuraklık darbesi yemiştir. Ürün kayıpları çiftçinin kazancını düşürmüş, artan maliyetler tüketiciyi de yüksek fiyatlarla karşı karşıya bırakmıştır” diye konuştu.

“Su kanunu hâlâ çıkarılamadı”

İktidarın su yönetimi politikalarının “iflas ettiğini” savunan İYİ Partili vekil, yıllardır tartışılan Su Kanunu’nun hâlâ çıkarılmamış olmasına tepki gösterdi. Kocamaz, bu durumun yalnızca bugünü değil, ülkenin geleceğini de tehdit ettiğini vurguladı.

“Araştırma yapılmalı”

Kocamaz, göllerin ve barajların kurumasına yol açan, insan sağlığından tarıma ve enerji güvenliğine kadar pek çok alanda ciddi mağduriyet yaratan su politikalarının mutlaka kapsamlı bir şekilde araştırılması gerektiğini belirterek sözlerini tamamladı.

Milletvekili Burhanettin Kocamaz, konuşmasını “Yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum” diyerek noktaladı.