SİTESOL1
TOLGAGÖKÇELİ

CHP AKDENİZ İLÇE BAŞKANI SEMİH PALAMUT: ‘17 AĞUSTOS’UN ARDINDAN DEPREM GERÇEĞİNİ DEĞİL, İHMALLERİ TARTIŞIYORUZ’

Siyaset (mersindesonhaber) - mersindesonhaber | 16.08.2026 - 21:47, Güncelleme: 16.08.2026 - 21:47 144 kez okundu.
 

CHP AKDENİZ İLÇE BAŞKANI SEMİH PALAMUT: ‘17 AĞUSTOS’UN ARDINDAN DEPREM GERÇEĞİNİ DEĞİL, İHMALLERİ TARTIŞIYORUZ’

CHP Akdeniz İlçe Başkanı Semih Palamut, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin yıl dönümünde yaptığı açıklamada, depremde hayatını kaybeden vatandaşları rahmetle andı. Palamut, Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunun yıllardır bilinmesine rağmen afet risklerinin azaltılması konusunda yeterli kararlılığın gösterilmediğini belirterek iktidarın deprem politikalarını eleştirdi.

“27 yıldır aynı acıyı konuşuyoruz” 17 Ağustos’un üzerinden 27 yıl geçtiğini hatırlatan Palamut, “Bir ülkenin deprem gerçeğiyle yüzleşmesi için onlarca yıl beklemesine gerek olmamalı. 17 Ağustos’tan bu yana geçen 27 yıl, riskleri azaltmak için kullanılmalıydı. Bugün hâlâ aynı soruları soruyor, aynı eksikleri konuşuyorsak burada ciddi bir yönetim sorunu var demektir” dedi. Palamut, her büyük deprem sonrasında verilen sözlerin bir süre sonra gündemden düşmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. “Deprem bütçesi değil, rant anlayışı sorgulanmalı” Yapı güvenliği ve kentleşme politikalarının siyasi tercihlerden bağımsız ele alınması gerektiğini ifade eden Palamut, “Bir kentin nasıl büyüyeceğine yalnızca ekonomik beklentiler üzerinden karar verilemez. Zemin, yapı kalitesi, altyapı ve afet riski birlikte değerlendirilmek zorunda. İnsan hayatını ikinci plana atan hiçbir şehircilik anlayışını kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı. “Mersin’in riskleri görmezden gelinemez” Mersin’in de deprem konusunda kapsamlı biçimde ele alınması gerektiğini vurgulayan Palamut, özellikle mevcut yapı stokunun bilimsel kriterlerle değerlendirilmesi çağrısında bulundu. Palamut, “Mersin hızla büyüyen bir kent. Nüfus artıyor, yapılaşma devam ediyor. Böyle bir ortamda deprem riskini görmezden gelerek geleceğe yürüyemeyiz. Mevcut yapıların durumu ortaya konulmalı, riskli bölgeler için somut planlar hazırlanmalı ve vatandaşlar belirsizlik içinde bırakılmamalıdır” dedi. “İktidarın görevi depremden sonra değil, depremden önce harekete geçmektir” Palamut, iktidarın afet yönetiminde önceliği müdahaleden önce risk azaltmaya vermesi gerektiğini belirterek, “Devletin gücü enkaz kaldırırken değil, enkaz oluşmasını engellerken ortaya çıkar. Vatandaşlarımızın can güvenliği siyasi takvimlere, bütçe tartışmalarına veya günübirlik politikalara bırakılamaz” diye konuştu. CHP Akdeniz İlçe Başkanı Semih Palamut, 17 Ağustos Marmara Depremi’nde yaşamını yitirenleri rahmetle anarak, “Biz 17 Ağustos’u sadece anmak değil, aynı ihmallerin tekrar yaşanmaması için mücadele etmek zorundayız. Türkiye’nin güvenli yarınları için bugün hesap sormak ve bugün tedbir almak gerekiyor” mesajını verdi.
CHP Akdeniz İlçe Başkanı Semih Palamut, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin yıl dönümünde yaptığı açıklamada, depremde hayatını kaybeden vatandaşları rahmetle andı. Palamut, Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunun yıllardır bilinmesine rağmen afet risklerinin azaltılması konusunda yeterli kararlılığın gösterilmediğini belirterek iktidarın deprem politikalarını eleştirdi.

“27 yıldır aynı acıyı konuşuyoruz”

17 Ağustos’un üzerinden 27 yıl geçtiğini hatırlatan Palamut, “Bir ülkenin deprem gerçeğiyle yüzleşmesi için onlarca yıl beklemesine gerek olmamalı. 17 Ağustos’tan bu yana geçen 27 yıl, riskleri azaltmak için kullanılmalıydı. Bugün hâlâ aynı soruları soruyor, aynı eksikleri konuşuyorsak burada ciddi bir yönetim sorunu var demektir” dedi.
Palamut, her büyük deprem sonrasında verilen sözlerin bir süre sonra gündemden düşmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

“Deprem bütçesi değil, rant anlayışı sorgulanmalı”

Yapı güvenliği ve kentleşme politikalarının siyasi tercihlerden bağımsız ele alınması gerektiğini ifade eden Palamut, “Bir kentin nasıl büyüyeceğine yalnızca ekonomik beklentiler üzerinden karar verilemez. Zemin, yapı kalitesi, altyapı ve afet riski birlikte değerlendirilmek zorunda. İnsan hayatını ikinci plana atan hiçbir şehircilik anlayışını kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Mersin’in riskleri görmezden gelinemez”

Mersin’in de deprem konusunda kapsamlı biçimde ele alınması gerektiğini vurgulayan Palamut, özellikle mevcut yapı stokunun bilimsel kriterlerle değerlendirilmesi çağrısında bulundu.
Palamut, “ Mersin hızla büyüyen bir kent. Nüfus artıyor, yapılaşma devam ediyor. Böyle bir ortamda deprem riskini görmezden gelerek geleceğe yürüyemeyiz. Mevcut yapıların durumu ortaya konulmalı, riskli bölgeler için somut planlar hazırlanmalı ve vatandaşlar belirsizlik içinde bırakılmamalıdır” dedi.

“İktidarın görevi depremden sonra değil, depremden önce harekete geçmektir”

Palamut, iktidarın afet yönetiminde önceliği müdahaleden önce risk azaltmaya vermesi gerektiğini belirterek, “Devletin gücü enkaz kaldırırken değil, enkaz oluşmasını engellerken ortaya çıkar. Vatandaşlarımızın can güvenliği siyasi takvimlere, bütçe tartışmalarına veya günübirlik politikalara bırakılamaz” diye konuştu.
CHP Akdeniz İlçe Başkanı Semih Palamut, 17 Ağustos Marmara Depremi’nde yaşamını yitirenleri rahmetle anarak, “Biz 17 Ağustos’u sadece anmak değil, aynı ihmallerin tekrar yaşanmaması için mücadele etmek zorundayız. Türkiye’nin güvenli yarınları için bugün hesap sormak ve bugün tedbir almak gerekiyor” mesajını verdi.

Mersin HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mersindesonhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.