SİTESOL1
TOLGAGÖKÇELİ

EKMEN: ONCA ELEŞTİRİYE RAĞMEN RTÜK İLK DEFA GÜNDÜZ KUŞAĞI PROGRAMINA CEZA KESTİ

Siyaset (mersindesonhaber) - mersindesonhaber | 14.08.2026 - 10:13, Güncelleme: 14.08.2026 - 10:13 57 kez okundu.
 

EKMEN: ONCA ELEŞTİRİYE RAĞMEN RTÜK İLK DEFA GÜNDÜZ KUŞAĞI PROGRAMINA CEZA KESTİ

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, ATV’de yayınlanan “Esra Erol’da” programında bir çocuğun babasının kimliğinin DNA testi üzerinden ekran malzemesine dönüştürülmesine ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) ATV’ye verdiği idari para cezasının ardından Turkuvaz Medya Grubu’nun RTÜK’ü eleştirmesine tepki gösterdi.

RTÜK’ün ceza kesmesini önemli ama yetersiz buluyoruz RTÜK tarafından verilen cezanın yerinde olduğunu belirten Yeni Yol Partisi Grup Başkanı Ekmen, “Gündüz kuşağı diye bilinen programların son örneği, reyting uğruna yayıncılık sınırlarının ne kadar zorlanabildiğini bir kez daha gösterdi. Bir çocuğun babasının kimliğinin DNA testi üzerinden ekran malzemesine dönüştürülmesini kabul etmiyoruz. Çocukların mahremiyeti ve üstün yararı, reyting hesabından da yayıncılık yarışından da daha değerlidir. Verilen cezayı bu açıdan önemli ama yetersiz bir ilk adım olarak görüyoruz; bu kadar çok eleştiri ve tepkiye rağmen ilk defa bir ceza kesiliyor. Gündüz kuşağı programlarındaki bu tür yayıncılık anlayışına karşı caydırıcı ve kararlı tedbirler alınmalı; aynı rezaletlerin her gün farklı programlar aracılığıyla ekranlarda yer almasına, toplumun önüne günlerce ve saatlerce getirilmesine kesinlikle izin verilmemelidir” ifadelerini kullandı.   Turkuvaz Medya’nın RTÜK eleştirisi iki yüzlülüktür RTÜK’ün ATV’ye yaklaşık 8 milyon liralık idari para cezası vermesinin ardından Turkuvaz Medya Grubu’na bağlı yayın organlarının RTÜK’e karşı haberler yayınlamasına dikkat çeken Ekmen, “Yıllardır RTÜK eliyle farklı yayın kuruluşlarına yönelik cezaları meşrulaştıran bir medya grubunun kendi yayın organına ceza geldiğinde RTÜK’ü hedef alması açık bir iki yüzlülüktür. Turkuvaz Medya’nın RTÜK’ü hedef göstermesi doğru değil, kabul edilemez. RTÜK’ün yayıncılık ilkelerini bütün kanallar ve bütün medya grupları açısından eşit, objektif ve tarafsız biçimde uygulaması gerektiği gibi, medya kuruluşlarının da kendi yayınlarına yönelik denetim söz konusu olduğunda aynı ilkeleri savunabilmesi gerekir. RTÜK keşke tüm yayınları hakkaniyetli bir şekilde cezalandırıp mevzuatın gereğini yapsa. Eleştirdiğiniz uygulama size yöneldiğinde ‘haksızlık’, başkasına yöneldiğinde ‘denetim’ diyemezsiniz” şeklinde konuştu.
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, ATV’de yayınlanan “Esra Erol’da” programında bir çocuğun babasının kimliğinin DNA testi üzerinden ekran malzemesine dönüştürülmesine ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) ATV’ye verdiği idari para cezasının ardından Turkuvaz Medya Grubu’nun RTÜK’ü eleştirmesine tepki gösterdi.

RTÜK’ün ceza kesmesini önemli ama yetersiz buluyoruz

RTÜK tarafından verilen cezanın yerinde olduğunu belirten Yeni Yol Partisi Grup Başkanı Ekmen, “ Gündüz kuşağı diye bilinen programların son örneği, reyting uğruna yayıncılık sınırlarının ne kadar zorlanabildiğini bir kez daha gösterdi. Bir çocuğun babasının kimliğinin DNA testi üzerinden ekran malzemesine dönüştürülmesini kabul etmiyoruz. Çocukların mahremiyeti ve üstün yararı, reyting hesabından da yayıncılık yarışından da daha değerlidir. Verilen cezayı bu açıdan önemli ama yetersiz bir ilk adım olarak görüyoruz; bu kadar çok eleştiri ve tepkiye rağmen ilk defa bir ceza kesiliyor. Gündüz kuşağı programlarındaki bu tür yayıncılık anlayışına karşı caydırıcı ve kararlı tedbirler alınmalı; aynı rezaletlerin her gün farklı programlar aracılığıyla ekranlarda yer almasına, toplumun önüne günlerce ve saatlerce getirilmesine kesinlikle izin verilmemelidir” ifadelerini kullandı.

 

Turkuvaz Medyan RTÜK eleştirisi iki yüzlülüktür

RTÜK’ün ATV’ye yaklaşık 8 milyon liralık idari para cezası vermesinin ardından Turkuvaz Medya Grubu’na bağlı yayın organlarının RTÜK’e karşı haberler yayınlamasına dikkat çeken Ekmen, “Yıllardır RTÜK eliyle farklı yayın kuruluşlarına yönelik cezaları meşrulaştıran bir medya grubunun kendi yayın organına ceza geldiğinde RTÜK’ü hedef alması açık bir iki yüzlülüktür. Turkuvaz Medya’nın RTÜK’ü hedef göstermesi doğru değil, kabul edilemez. RTÜK’ün yayıncılık ilkelerini bütün kanallar ve bütün medya grupları açısından eşit, objektif ve tarafsız biçimde uygulaması gerektiği gibi, medya kuruluşlarının da kendi yayınlarına yönelik denetim söz konusu olduğunda aynı ilkeleri savunabilmesi gerekir. RTÜK keşke tüm yayınları hakkaniyetli bir şekilde cezalandırıp mevzuatın gereğini yapsa. Eleştirdiğiniz uygulama size yöneldiğinde ‘haksızlık’, başkasına yöneldiğinde ‘denetim’ diyemezsiniz” şeklinde konuştu.

Mersin HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mersindesonhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.