SİTESOL1
TOLGAGÖKÇELİ

KOCAMAZ: ‘TARSUS’UN TARİHÎ ESERLERİ AİT OLDUĞU TOPRAKLARDA SERGİLENSİN’

Siyaset (mersindesonhaber) - mersindesonhaber | 06.08.2026 - 15:50, Güncelleme: 06.08.2026 - 15:50 120 kez okundu.
 

KOCAMAZ: ‘TARSUS’UN TARİHÎ ESERLERİ AİT OLDUĞU TOPRAKLARDA SERGİLENSİN’

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, Tarsus’taki kazılarda ortaya çıkarılmasına rağmen farklı şehirlerdeki müzelerde sergilenen tarihî eserlerin ilçeye geri getirilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda çağrıda bulundu.

Tarsus’un insanlık tarihinin en önemli medeniyet merkezlerinden biri olduğunu belirten Kocamaz, kentin kendi topraklarından çıkarılan birçok eseri bugün kendi müzesinde sergileyemediğine dikkat çekti. Antakya Müzesinde bulunan Tarsus Mozaiği ile Gözlükule kazılarında ortaya çıkarılarak Adana Müzesi ve farklı müzelere götürülen heykelciklerin yeniden Tarsus’a kazandırılması gerektiğini ifade eden Kocamaz, şunları söyledi: “Yurt dışına kaçırılan eserleri ülkemize getirmekle övünen bir iktidarın, Tarsus’un eserlerini de ait oldukları topraklarla buluşturması doğru bir yaklaşım olacaktır. Tarsus kazılarında çıkarılan eserlerin yeniden Tarsus’a kazandırılması ve çağdaş müzecilik anlayışıyla sergilenmesi hem tarihe bir vefa borcu hem de bölgenin kültürü, turizmi ve ekonomisi açısından bir zarurettir.” Kocamaz, Tarsus halkının söz konusu eserlerin kente getirilmesini beklediğini belirterek Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere yetkilileri göreve davet etti.  
İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, Tarsus’taki kazılarda ortaya çıkarılmasına rağmen farklı şehirlerdeki müzelerde sergilenen tarihî eserlerin ilçeye geri getirilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda çağrıda bulundu.

Tarsus’un insanlık tarihinin en önemli medeniyet merkezlerinden biri olduğunu belirten Kocamaz, kentin kendi topraklarından çıkarılan birçok eseri bugün kendi müzesinde sergileyemediğine dikkat çekti.

Antakya Müzesinde bulunan Tarsus Mozaiği ile Gözlükule kazılarında ortaya çıkarılarak Adana Müzesi ve farklı müzelere götürülen heykelciklerin yeniden Tarsus’a kazandırılması gerektiğini ifade eden Kocamaz, şunları söyledi:

“Yurt dışına kaçırılan eserleri ülkemize getirmekle övünen bir iktidarın, Tarsus’un eserlerini de ait oldukları topraklarla buluşturması doğru bir yaklaşım olacaktır. Tarsus kazılarında çıkarılan eserlerin yeniden Tarsus’a kazandırılması ve çağdaş müzecilik anlayışıyla sergilenmesi hem tarihe bir vefa borcu hem de bölgenin kültürü, turizmi ve ekonomisi açısından bir zarurettir.”

Kocamaz, Tarsus halkının söz konusu eserlerin kente getirilmesini beklediğini belirterek Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere yetkilileri göreve davet etti.

 

Mersin HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mersindesonhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.