halkalı escort bayanlar
SİTESOL1
SİTESAĞ1

SGP'YE GÖRE KİŞİ BAŞINA GSYH ENDEKS DEĞERİ 69 OLDU

Ekonomi (mersindesonhaber) - mersindesonhaber | 20.06.2023 - 18:52, Güncelleme: 20.06.2023 - 18:52 69862+ kez okundu.
 

SGP'YE GÖRE KİŞİ BAŞINA GSYH ENDEKS DEĞERİ 69 OLDU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamada, Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından açıklanan SGP'ye göre kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) endeksi 2022 yılı geçici sonuçlarına göre 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesi ortalaması 100 iken, bu değer Türkiye için 69 olduğu ve AB ortalamasının %31 altında kaldığı belirtildi.

Karşılaştırmalarda, 27 AB üyesi ülke, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), 5 aday ülke (Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk) ve 1 potansiyel aday ülke (Bosna-Hersek) kapsandığı ifade edildi. Karşılaştırmalarda yer alan 36 ülke arasında SGP'ye göre kişi başına GSYH endeksin en yüksek ülke 261 ile Lüksemburg, en düşük ülke ise 34 ile Arnavutluk olduğu açıklandı. Kişi başına GSYH endeksinde Lüksemburg’un AB ortalamasının %161 üzerinde, Arnavutluk ise %66 altında değere sahip olduğu belirtildi. Türkiye'nin 2022 yılı kişi başına fiili bireysel tüketim düzeyi 80 oldu Ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin karşılaştırılmasında kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla temel alınırken, tüketicilerin göreli refah düzeylerinin karşılaştırılmasında kişi başına fiili bireysel tüketim endekslerinin daha uygun bir gösterge olarak kabul edildiği belirtildi. Fiili bireysel tüketim, tüketicilerin satın aldığı mal ve hizmetlere ek olarak devlet veya kar amacı olmayan kuruluşlar tarafından sağlanan (eğitim, sağlık vb.) hizmetleri de kapsadığı ifade edildi. Kişi başına fiili bireysel tüketim düzeyinin 27 Avrupa Birliği ülkesi ortalaması 100 iken, Türkiye için 80 olduğu ve AB ortalamasının %20 altında kaldığı ifade edildi. Karşılaştırmalarda yer alan 36 ülke arasında kişi başına fiili bireysel tüketim değerinin en yüksek ülkenin 138 ile Lüksemburg, en düşük ülke ise 40 ile Arnavutluk olduğu belirlendi. Türkiye'nin fiili bireysel tüketime ilişkin fiyat düzeyi endeksi 36 oldu Fiyat düzeyi endeksinin, ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünün göstergesi olduğu ifade edildi. Bir ülkenin fiyat düzeyi endeksinin 100'den büyük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre "pahalı", 100'den küçük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre "ucuz" olarak ifade edildiğine yer verildi. Türkiye'nin fiili bireysel tüketime ilişkin fiyat düzeyi endeksinin 2022 yılı geçici sonuçlarına göre 36 olduğu belirtildi. Bu değerin AB ülkeleri genelinde 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin Türkiye'de 36 Euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini gösterdiği ifade edildi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamada, Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından açıklanan SGP'ye göre kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) endeksi 2022 yılı geçici sonuçlarına göre 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesi ortalaması 100 iken, bu değer Türkiye için 69 olduğu ve AB ortalamasının %31 altında kaldığı belirtildi.

Karşılaştırmalarda, 27 AB üyesi ülke, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), 5 aday ülke (Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk) ve 1 potansiyel aday ülke (Bosna-Hersek) kapsandığı ifade edildi.

Karşılaştırmalarda yer alan 36 ülke arasında SGP'ye göre kişi başına GSYH endeksin en yüksek ülke 261 ile Lüksemburg, en düşük ülke ise 34 ile Arnavutluk olduğu açıklandı. Kişi başına GSYH endeksinde Lüksemburg’un AB ortalamasının %161 üzerinde, Arnavutluk ise %66 altında değere sahip olduğu belirtildi.

Türkiye'nin 2022 yılı kişi başına fiili bireysel tüketim düzeyi 80 oldu

Ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin karşılaştırılmasında kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla temel alınırken, tüketicilerin göreli refah düzeylerinin karşılaştırılmasında kişi başına fiili bireysel tüketim endekslerinin daha uygun bir gösterge olarak kabul edildiği belirtildi. Fiili bireysel tüketim, tüketicilerin satın aldığı mal ve hizmetlere ek olarak devlet veya kar amacı olmayan kuruluşlar tarafından sağlanan (eğitim, sağlık vb.) hizmetleri de kapsadığı ifade edildi.

Kişi başına fiili bireysel tüketim düzeyinin 27 Avrupa Birliği ülkesi ortalaması 100 iken, Türkiye için 80 olduğu ve AB ortalamasının %20 altında kaldığı ifade edildi. Karşılaştırmalarda yer alan 36 ülke arasında kişi başına fiili bireysel tüketim değerinin en yüksek ülkenin 138 ile Lüksemburg, en düşük ülke ise 40 ile Arnavutluk olduğu belirlendi.

Türkiye'nin fiili bireysel tüketime ilişkin fiyat düzeyi endeksi 36 oldu

Fiyat düzeyi endeksinin, ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünün göstergesi olduğu ifade edildi. Bir ülkenin fiyat düzeyi endeksinin 100'den büyük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre "pahalı", 100'den küçük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre "ucuz" olarak ifade edildiğine yer verildi.

Türkiye'nin fiili bireysel tüketime ilişkin fiyat düzeyi endeksinin 2022 yılı geçici sonuçlarına göre 36 olduğu belirtildi. Bu değerin AB ülkeleri genelinde 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin Türkiye'de 36 Euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini gösterdiği ifade edildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mersindesonhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.