halkalı escort bayanlar
SİTESOL1
SİTESAĞ1

ULUSAL BAKLAGİL KONSEYİ 12. OLAĞAN GENEL KURULUNU GERÇEKLEŞTİRDİ

Gündem (mersindesonhaber) - mersindesonhaber | 12.03.2024 - 13:06, Güncelleme: 12.03.2024 - 13:06 1055+ kez okundu.
 

ULUSAL BAKLAGİL KONSEYİ 12. OLAĞAN GENEL KURULUNU GERÇEKLEŞTİRDİ

Genel Kurulun Divan Başkanlığını Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mahir Turhan, Katipliklerini Mersin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Salih Aksay ve ALATA Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünden Dr. Sedat Subaşı Yaptı.

Ulusal Baklagil Konseyi ve Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir Ulusal Baklagil Konseyi’nin 2023 yılı faaliyetlerine ilişkin bilgilendirme yaptı. Özdemir sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:  ·         Ülkemizde 202 milyon dekarlık işlenen tarım alanı var. Bu alanların 30 milyon dekarı nadas alanı. Bakanlığımızın açıklamasına göre ülkemizde 20 milyon dekar atıl alan var. Kuru baklagiller toprağı besleyici ve verimi artırıcı özellikleri ile bu alanlar için idealdir. Nadas alanları ve atıl arazilerin beşte biri dahi bakliyat üretimine yönlendirilirse bakliyatta arz açığı kalmayacaktır.Ulu  ·         Uygulamada olan Havza Bazlı Destekleme Modelinde ülkemizdeki ilçelerin neredeyse tamamı ayrı birer havza ilan edilmiş durumda. Nohut 566, kuru fasulye 381 ve mercimek 266 havzada destekleniyor. Yani her bir ürün “çok farklı bölgelerde” ve “fazla sayıda havzada” destekleniyor. Ana amaç her bir ürünün en verimli üretileceği bölgeleri belirlemek olmalı ve havza sayısını azaltarak kümelenme sağlayacak şekilde ürünleri desteklemek olmalı.  ·         Son 20 yılda tohumluk üretimimiz 9 kat, tohum ihracatımız 13 kat arttı. Özellikle hububatta oldukça başarılı olduk. Bu tabloyu bakliyata da yansıtmamız gerekmektedir. Çünkü bakliyat üretiminde arzu ettiğimiz artışı engelleyen nedenlerden biri verim sorunu. Bakanlığımızdan talebimiz sertifikalı tohum üretimi ve kullanımını özendirecek mekanizmanın daha da güçlendirilmesidir.  ·         Kuru baklagiller münavebeli (dönüşümlü) ekim için en ideal ürünler. 12. Kalkınma Planında kuru baklagiller ekiminin münavebeli ekim sistemi kapsamında öncelikli olacağı açıklandı. Bu kararın hayata geçirilmesini temenni ediyoruz.  ·         Bakanlığımızın Çölleşme Hassasiyet Haritasında ülkemizin büyük bölümü orta ve yüksek hassasiyet bölgesinde. Bu bağlamda; su kısıtlı, kurak, kıraç bölgelerde su ihtiyacı birçok ürüne kıyasla çok daha az olan nohut ve mercimek ekimini mutlaka teşvik etmeliyiz.  Konuşmanın ardından Ulusal Baklagil Konseyi Genel Sekreteri İsmail İnam tarafından yönetim kurulu faaliyet raporu, bilanço gelir gider hesapları ve denetleme kurulu raporları okunarak ibra edildi.  Genel Kurul’da Mersin Ticaret Borsası Bakliyat Araştırma Merkezi (BAM) sorumlusu Özge Özmen, BAM tarafından geliştirilen ve üzerinde çalışan ürünler hakkında bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.    
Genel Kurulun Divan Başkanlığını Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mahir Turhan, Katipliklerini Mersin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Salih Aksay ve ALATA Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünden Dr. Sedat Subaşı Yaptı.

Ulusal Baklagil Konseyi ve Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir Ulusal Baklagil Konseyi’nin 2023 yılı faaliyetlerine ilişkin bilgilendirme yaptı. Özdemir sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:

 ·         Ülkemizde 202 milyon dekarlık işlenen tarım alanı var. Bu alanların 30 milyon dekarı nadas alanı. Bakanlığımızın açıklamasına göre ülkemizde 20 milyon dekar atıl alan var. Kuru baklagiller toprağı besleyici ve verimi artırıcı özellikleri ile bu alanlar için idealdir. Nadas alanları ve atıl arazilerin beşte biri dahi bakliyat üretimine yönlendirilirse bakliyatta arz açığı kalmayacaktır.Ulu

 ·         Uygulamada olan Havza Bazlı Destekleme Modelinde ülkemizdeki ilçelerin neredeyse tamamı ayrı birer havza ilan edilmiş durumda. Nohut 566, kuru fasulye 381 ve mercimek 266 havzada destekleniyor. Yani her bir ürün “çok farklı bölgelerde” ve “fazla sayıda havzada” destekleniyor. Ana amaç her bir ürünün en verimli üretileceği bölgeleri belirlemek olmalı ve havza sayısını azaltarak kümelenme sağlayacak şekilde ürünleri desteklemek olmalı.

 ·         Son 20 yılda tohumluk üretimimiz 9 kat, tohum ihracatımız 13 kat arttı. Özellikle hububatta oldukça başarılı olduk. Bu tabloyu bakliyata da yansıtmamız gerekmektedir. Çünkü bakliyat üretiminde arzu ettiğimiz artışı engelleyen nedenlerden biri verim sorunu. Bakanlığımızdan talebimiz sertifikalı tohum üretimi ve kullanımını özendirecek mekanizmanın daha da güçlendirilmesidir.

 ·         Kuru baklagiller münavebeli (dönüşümlü) ekim için en ideal ürünler. 12. Kalkınma Planında kuru baklagiller ekiminin münavebeli ekim sistemi kapsamında öncelikli olacağı açıklandı. Bu kararın hayata geçirilmesini temenni ediyoruz.

 ·         Bakanlığımızın Çölleşme Hassasiyet Haritasında ülkemizin büyük bölümü orta ve yüksek hassasiyet bölgesinde. Bu bağlamda; su kısıtlı, kurak, kıraç bölgelerde su ihtiyacı birçok ürüne kıyasla çok daha az olan nohut ve mercimek ekimini mutlaka teşvik etmeliyiz.

 Konuşmanın ardından Ulusal Baklagil Konseyi Genel Sekreteri İsmail İnam tarafından yönetim kurulu faaliyet raporu, bilanço gelir gider hesapları ve denetleme kurulu raporları okunarak ibra edildi.

 Genel Kurul’da Mersin Ticaret Borsası Bakliyat Araştırma Merkezi (BAM) sorumlusu Özge Özmen, BAM tarafından geliştirilen ve üzerinde çalışan ürünler hakkında bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mersindesonhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.