halkalı escort bayanlar
SİTESOL1
SİTESAĞ1

YENİ GENÇLİKLERDE FİDAN SAYIMLARI DEVAM EDİYOR

Gündem (mersindesonhaber) - mersindesonhaber | 07.05.2024 - 09:51, Güncelleme: 07.05.2024 - 09:51 730 kez okundu.
 

YENİ GENÇLİKLERDE FİDAN SAYIMLARI DEVAM EDİYOR

Orman Genel Müdürlüğünce, ormancılık faaliyetleri arasında yer alan orman ve orman kaynaklarını korumak, doğaya yakın bir anlayışla geliştirmek, ekosistem bütünlüğü içinde sürdürülebilir ve topluma çok yönlü faydalar sağlayacak şekilde yönetmekle görevlendi.

Görevler arasında yer alan Silvikültürel faaliyetleri, biyolojik ömrünü tamamlayarak kesimlik çağa ulaşmış ormanlarda meşcerelerin devamlılığının sağlanması için kesilerek yerlerine biyotik ve abiyotik tehlikelere karşı sağlıklı ve stabil ormanların kurulmasını, en yüksek miktar ve kalitede sürekli olarak orman ürünleri üretiminin sağlanmasını, ormanın çeşitli ekolojik, ekonomik ve sosyokültürel fonksiyonlarının sürekli ve en iyi şekilde yerine getirilmesini kendisine gaye edinmiştir. Bu çerçevede Mersin Orman Bölge Müdürlüğünce Silvikültür Şube Müdürlüğü tarafından 2024 yılı gençleştirme programı kapsamında bölgemiz genelinde fidan sayımlarına başlandı. Mersin Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı İşletme Müdürlüklerinde 2060,9 hektar tabi gençleştirme programımız bulunmaktadır. Programın 96,9 hektarı sedir, 1964 hektarı kızılçam ağaç türlerinden oluşmaktadır. Bölgemiz geneli 1964 hektar kızılçam ağaç türünde 1517,6 hektar saha 2023 yılı sonbaharında tıraşlama metodu ile gençleştirilmiş olup bu sahalarda fidan sayımına başlanılmıştır. Gençliklerin sayılması için 2 m2 alanı kaplayacak şekilde 1,40x1,45m ebadında çıtadan yapılmış bir dikdörtgen çerçeve veya aynı alanı verecek bir çember (çap=1,60m) kullanılmaktadır. Gençliklerin sayımı aşağıdaki şekilde yapılacaktır: 1- Gençleştirme alanının alt kenarında durulup (bölme karşımıza gelecek şekilde) sol taraftaki köşeden 10 m içeriden 1 no.lu başlangıç noktası tespit edilerek bu noktanın sağına ve soluna çıta konulmak suretiyle çerçeve içinde kalan gençlikler sayılacak ve çizelgeye işlenecektir. 2- Daha sonra tesviye eğrilerine paralel olarak yürünerek 40 adımda (yaklaşık 28-30m) bir fidan sayım noktası tespit edilerek bu noktaların hem sağına, hem soluna çerçeve konularak yukardaki gibi sayımlar yapılacak ve çizelgeye işlenecektir. 3- Bu sayımlar 40 adımda bir tekrarlanarak bölmenin diğer kenarına gelinerek yamaç yukarı 25m çıkılarak 2 no.lu başlangıç noktası tespit edilecektir. Bu noktada da yukardaki gibi fidan sayımı yapılarak tesviye eğrilerine paralel ve geliş istikametinin ters yönünde 40 adımda bir sayımlara devam edilecek, bölmenin diğer kenarına gelindiğinde yamaç yukarı 25m çıkılarak 3 no.lu başlangıç noktası tespit edilecek ve sayımlara bu şekilde bölme bitinceye kadar devam edilecektir.
Orman Genel Müdürlüğünce, ormancılık faaliyetleri arasında yer alan orman ve orman kaynaklarını korumak, doğaya yakın bir anlayışla geliştirmek, ekosistem bütünlüğü içinde sürdürülebilir ve topluma çok yönlü faydalar sağlayacak şekilde yönetmekle görevlendi.

Görevler arasında yer alan Silvikültürel faaliyetleri, biyolojik ömrünü tamamlayarak kesimlik çağa ulaşmış ormanlarda meşcerelerin devamlılığının sağlanması için kesilerek yerlerine biyotik ve abiyotik tehlikelere karşı sağlıklı ve stabil ormanların kurulmasını, en yüksek miktar ve kalitede sürekli olarak orman ürünleri üretiminin sağlanmasını, ormanın çeşitli ekolojik, ekonomik ve sosyokültürel fonksiyonlarının sürekli ve en iyi şekilde yerine getirilmesini kendisine gaye edinmiştir.

Bu çerçevede Mersin Orman Bölge Müdürlüğünce Silvikültür Şube Müdürlüğü tarafından 2024 yılı gençleştirme programı kapsamında bölgemiz genelinde fidan sayımlarına başlandı.

Mersin Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı İşletme Müdürlüklerinde 2060,9 hektar tabi gençleştirme programımız bulunmaktadır. Programın 96,9 hektarı sedir, 1964 hektarı kızılçam ağaç türlerinden oluşmaktadır.

Bölgemiz geneli 1964 hektar kızılçam ağaç türünde 1517,6 hektar saha 2023 yılı sonbaharında tıraşlama metodu ile gençleştirilmiş olup bu sahalarda fidan sayımına başlanılmıştır.

Gençliklerin sayılması için 2 m2 alanı kaplayacak şekilde 1,40x1,45m ebadında çıtadan yapılmış bir dikdörtgen çerçeve veya aynı alanı verecek bir çember (çap=1,60m) kullanılmaktadır.

Gençliklerin sayımı aşağıdaki şekilde yapılacaktır:

1- Gençleştirme alanının alt kenarında durulup (bölme karşımıza gelecek şekilde) sol taraftaki köşeden 10 m içeriden 1 no.lu başlangıç noktası tespit edilerek bu noktanın sağına ve soluna çıta konulmak suretiyle çerçeve içinde kalan gençlikler sayılacak ve çizelgeye işlenecektir.

2- Daha sonra tesviye eğrilerine paralel olarak yürünerek 40 adımda (yaklaşık 28-30m) bir fidan sayım noktası tespit edilerek bu noktaların hem sağına, hem soluna çerçeve konularak yukardaki gibi sayımlar yapılacak ve çizelgeye işlenecektir.

3- Bu sayımlar 40 adımda bir tekrarlanarak bölmenin diğer kenarına gelinerek yamaç yukarı 25m çıkılarak 2 no.lu başlangıç noktası tespit edilecektir. Bu noktada da yukardaki gibi fidan sayımı yapılarak tesviye eğrilerine paralel ve geliş istikametinin ters yönünde 40 adımda bir sayımlara devam edilecek, bölmenin diğer kenarına gelindiğinde yamaç yukarı 25m çıkılarak 3 no.lu başlangıç noktası tespit edilecek ve sayımlara bu şekilde bölme bitinceye kadar devam edilecektir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mersindesonhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.