SİTESOL1
SİTESAĞ1

ÖĞRETİM ELEMANINDAN ORMAN YANGINLARINA KARŞI UYARI: ‘30 DAKİKA KRİTİK SÜRE’

Gündem (mersindesonhaber) - mersindesonhaber | 19.07.2025 - 07:27, Güncelleme: 19.07.2025 - 07:27 290 kez okundu.
 

ÖĞRETİM ELEMANINDAN ORMAN YANGINLARINA KARŞI UYARI: ‘30 DAKİKA KRİTİK SÜRE’

Mersin Üniversitesi Mersin Meslek Yüksekokulu öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Saadet Özdemir Arsakay, yaz aylarında artış gösteren orman yangınlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yangınların çıkış nedenleri ve yangın anında dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin açıklamalarda bulunan Arsakay, bireysel farkındalığın yangınla mücadelede önemli bir unsur olduğuna dikkat çekti.

“İnsan Kaynaklı İhmaller Yangınların Başlıca Sebeplerinden” Orman yangınlarının genellikle örtü ve tepe yangınları şeklinde görüldüğünü belirten Öğr. Gör. Arsakay, son yıllarda yaşanan artışta iklim değişikliği ve kuraklığın önemli rol oynadığını ifade etti. Piknik ateşi, anız yakımı ve yere atılan sigara izmaritlerinin yanı sıra ormanlık alanlarda bırakılan cam ve plastik parçalarının da yangın riskini artırdığını vurgulayan Arsakay, yaz aylarında açık alevle yapılan tüm faaliyetlere karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Ayrıca Orman Genel Müdürlüğü’nün merkez ve taşra teşkilatlarında yürütülen proaktif çalışmalara değinen Arsakay, toplumsal duyarlılığın da bu süreçte önemli bir rol oynadığını kaydetti. “İlk 30 Dakika Hayati Önem Taşıyor” Yangın anında hızlı hareket edilmesinin önemine işaret eden Öğr. Gör. Saadet Özdemir Arsakay, orman yangınlarının A sınıfı yangın türü olduğunu ve su ile müdahalenin en etkili yöntem olduğunu belirtti. Yangına ilk müdahalenin kritik zaman aralığı olan 30 dakika içinde yapılmasının önemine değinen Arsakay, küçük çaplı yangınlarda vatandaşların su veya toprakla müdahalede bulunabileceğini söyledi. Rüzgârın yönüne dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Arsakay, müdahale sırasında rüzgârın arkadan alınmasının gerektiğini ifade etti. “Büyük Yangınlarda Ortamdan Uzaklaşmak Gerekir” Yangının büyüdüğü durumlarda ise vatandaşların profesyonel ekiplerin müdahalesini beklemesi gerektiğini belirten Arsakay, rüzgârın tersi yönüne doğru hareket edilmesini ve dumandan korunmak için ıslak bez ya da giysiyle ağzın-burun kapatılarak alçak pozisyonda ilerlenmesini tavsiye etti. Orman yangınlarının sadece ağaçları değil, tüm ekosistemi etkileyen bir felaket olduğunun altını çizen Öğr. Gör. Saadet Özdemir Arsakay, ormanda yaşayan canlıların yaşamlarını yitirdiğini ve yanan orman alanlarının yenilenmesinin yıllar aldığını belirterek, kamuoyunu bu konuda daha duyarlı ve bilinçli olmaya çağırdı.  
Mersin Üniversitesi Mersin Meslek Yüksekokulu öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Saadet Özdemir Arsakay, yaz aylarında artış gösteren orman yangınlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yangınların çıkış nedenleri ve yangın anında dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin açıklamalarda bulunan Arsakay, bireysel farkındalığın yangınla mücadelede önemli bir unsur olduğuna dikkat çekti.

“İnsan Kaynaklı İhmaller Yangınların Başlıca Sebeplerinden”

Orman yangınlarının genellikle örtü ve tepe yangınları şeklinde görüldüğünü belirten Öğr. Gör. Arsakay, son yıllarda yaşanan artışta iklim değişikliği ve kuraklığın önemli rol oynadığını ifade etti. Piknik ateşi, anız yakımı ve yere atılan sigara izmaritlerinin yanı sıra ormanlık alanlarda bırakılan cam ve plastik parçalarının da yangın riskini artırdığını vurgulayan Arsakay, yaz aylarında açık alevle yapılan tüm faaliyetlere karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Ayrıca Orman Genel Müdürlüğü’nün merkez ve taşra teşkilatlarında yürütülen proaktif çalışmalara değinen Arsakay, toplumsal duyarlılığın da bu süreçte önemli bir rol oynadığını kaydetti.

“İlk 30 Dakika Hayati Önem Taşıyor”

Yangın anında hızlı hareket edilmesinin önemine işaret eden Öğr. Gör. Saadet Özdemir Arsakay, orman yangınlarının A sınıfı yangın türü olduğunu ve su ile müdahalenin en etkili yöntem olduğunu belirtti. Yangına ilk müdahalenin kritik zaman aralığı olan 30 dakika içinde yapılmasının önemine değinen Arsakay, küçük çaplı yangınlarda vatandaşların su veya toprakla müdahalede bulunabileceğini söyledi. Rüzgârın yönüne dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Arsakay, müdahale sırasında rüzgârın arkadan alınmasının gerektiğini ifade etti.

“Büyük Yangınlarda Ortamdan Uzaklaşmak Gerekir”

Yangının büyüdüğü durumlarda ise vatandaşların profesyonel ekiplerin müdahalesini beklemesi gerektiğini belirten Arsakay, rüzgârın tersi yönüne doğru hareket edilmesini ve dumandan korunmak için ıslak bez ya da giysiyle ağzın-burun kapatılarak alçak pozisyonda ilerlenmesini tavsiye etti.

Orman yangınlarının sadece ağaçları değil, tüm ekosistemi etkileyen bir felaket olduğunun altını çizen Öğr. Gör. Saadet Özdemir Arsakay, ormanda yaşayan canlıların yaşamlarını yitirdiğini ve yanan orman alanlarının yenilenmesinin yıllar aldığını belirterek, kamuoyunu bu konuda daha duyarlı ve bilinçli olmaya çağırdı.

 

Mersin HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mersindesonhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.